Američki znanstvenici sa Univerziteta u Washingtonu tvrde kako
značajnu ulogu u pretilosti ima kvaliteta crijevne flore koja sudjeluje u
probavi hrane i razgradnji biljnih vlakana.
Crijevna flora koju čine na destine hiljada bakterija, virusa i
ostalih mikroorganizama, osim što sudjeluju u probavi, značajno
doprinosi upijanju kalorija te čak i energetskoj potrošnji, koja igra
ključnu ulogu u gubitku tjelesne težine.
Uticaj mikroflore u crijevima, u razvoju pretilosti, prvi put je
iznio na vidjelo tim stručnjaka sa Univerziteta u Washingtonu, na čelu
sa Jeffreyjem Gordonom 2006. godine. Američki znanstvenici su
istraživanje proveli na štakorima tako što su grupi nedovoljno
uhranjenih životinja transplantirali mikrobe njihovih debelih rođaka.
Efekt je bio očigledan jer poslije 24 sata crijevna flora štakora s
ubrizganim mikroorganizmima je značajno bila promijenjena, a životinje
su se uskoro znatno ugojile, na osnovu čega je Gordon zaključio kako
crijevne bakterije imaju uticaj na gomilanje masnoća u živim
organizmima.
U najnovijoj studiji iznosi se podatak kako je sistem mikroorganizama
u crijevnoj flori pretilih znatno različit od ostalog dijela
populacije, i da kod njih preovladavaju mikroorganizmi Bakteroidetes dok
nedostaju bakterije Firmicutes.
Crijevne bakterije čovjekovog organizma uglavnom pripadaju tim dvjema velikim grupama, prenosi francuski portal Slate.
Nema komentara:
Objavi komentar